Com parlar d'educació afectiva i sexualitat amb adolescents: una tasca necessària als centres educatius

29/05/2024

Des de fa uns anys, Xaloc ha comptat amb l'ajuda de l'Institut Desenvolupament i Persona, que ha elaborat complets cursos per parlar d'una realitat pròpia de l'ésser humà: les relacions afectives entre els éssers humans

De vegades no és fàcil abordar temes sobre la sexualitat humana; tanmateix, en una societat dominada per la hipersexualització, és important fer un pas endavant i parlar-ne amb els vostres fills. L'escola, per descomptat, sempre va de la mà de les necessitats de les famílies, i per això des de fa uns anys comptem amb els grandíssims professionals dels programes Aprenguem a Estimar.

Aquests tallers, creats per l'Institut Desenvolupament i Persona —una fundació lligada a la Universitat Francisco de Vitoria—, tenen com a missió mostrar la grandesa de l'amor i de la sexualitat humana. Són formadors capdavanters en l'àmbit afectiu-sexual, i volen capgirar certes teories postmodernes sobre la sexualitat.

El primer en què aprofundeixen és en el mateix terme: què és la sexualitat? És la condició física, psicològica, social i espiritual que defineix i alhora diferencia l'home de la dona. Estimem a través de la nostra sexualitat, i no només a través del sexe. Però és important que els preadolescents i els adolescents tinguin un acompanyament mentre descobreixen la seva sexualitat.

Des de Xaloc, fomentem els espais de diàleg, i des de 5è de Primària promovem aquestes sessions afectivo-sexuals, on els professionals d'Aprenguem a Estimar responen els dubtes dels alumnes i parlen sempre en clau positiva: com ells mateixos afirmen «estimar és un bé i és el motor de la vida; estem ben fets, però cal fer les coses bé».

Les famílies agraeixen aquesta font d'informació, una informació sempre contrastada, basada a dirigir la sexualitat cap al fi de l'ésser humà, que és estimar i donar vida.

Gràcies especialment a tots els docents que han passat per les aules, des de 5è de Primària fins a 1r de Batxillerat, al llarg d'aquest curs escolar.

Ens veiem l'any vinent!

Noticies relacionades